Je hebt het vast wel eens meegemaakt: je denkt dat je een product met de juiste Pantone kleurcode hebt besteld, maar als je je bestelling ontvangt, blijkt de kleur toch net iets anders te zijn. Is een bepaalde kleur erg belangrijk voor het eindresultaat? Dan raden we je aan om eerst een kleurproef te laten printen. Pantone kleuren worden bij benadering geprint, de kleur kan daardoor soms iets afwijken van de kleur die je had verwacht. Wil je een bestelling plaatsten aan de hand van jouw kleurproef? Neem dan even contact op met de klantenteams. 

Je maakt eenvoudig zelf een kleurproef met behulp van een Pantone kleurenwaaier. Gebruik hiervoor een Coated waaier. 

Om er zeker van te zijn dat je de beschikking hebt over het laatste Pantone palet, raadt Pantone aan om de ‘PANTONE Colour Manager‘ software te installeren via  https://store.pantone.com/eu/en/system/digital-apps.html.

De laatste en enige juiste CMYK waardes voor specifieke Pantone kleuren kun je ook online vinden: https://store.pantone.com/eu/en/color-finder#/pick.

Maak een bestand aan in Illustrator of Indesign op bijvoorbeeld A4 of A3 formaat en zet hier een aantal vlakken in. Dit worden je kleurvlakken. Neem de gekozen Pantone kleur als uitgangspunt en maak je eerste vlak in deze kleur. Zoek dan een aantal kleuren erbij in dezelfde 'familie' en optioneel een aantal CMYK kleuren. Vul je volgende vlakken met deze kleuren. Zet de naam van de gekozen kleuren ook altijd in of onder je kleurvlakken, zodat je weet om welke kleuren het gaat zodra de print klaar is. Hieronder zie je een voorbeeld van een kleurproef.

Je kunt met dit bestand een bestelling plaatsen op het gewenste materiaal. Met de kleurproef bij de hand kun je nu de kleur kiezen die het beste overeenkomt met de gewenste (Pantone) kleur. Vervolgens gebruik je de gekozen kleur in de bestanden van je order.

Heeft u het antwoord gevonden?